2016: nieuwe voorzitter, nieuw bestuur, nieuw elan

GALM vzw gaat voor een nieuw elan in 2016. Daarom heeft het Genootschap Artiesten Lichte Muziek zopas een nieuw Dagelijks Bestuur, een vernieuwde Raad van Bestuur en een nieuwe Voorzitter aangeduid. GALM en zijn kersverse voorzitter Tom Kestens (Lalalover) hebben er zin in. Er ligt namelijk werk op de plank. “Er hangt een nieuwe dynamiek rond de vergadertafel van GALM. Veel ervaring, maar ook nieuwe gezichten. We zijn vastberaden om muzikanten een leidende rol te geven in het debat over hun eigen toekomst” , zegt Voorzitter Tom Kestens.

Waarom is GALM nog steeds nodig?

De belangrijkste rol van GALM was, is en blijft de muzikant te wijzen op zijn rechten, letterlijk dan. Iedereen heeft ondertussen begrepen dat je met die auteursrechten nog geld kan verdienen in de muziekindustrie. Als eigenaar of publisher, of derde partij. Vele nieuwe spelers, ook telecomproviders of zelfs de openbare omroep, willen dus tegenwoordig een deel van de auteursrechtelijke koek. GALM zal eeuwig blijven pleiten voor een eerlijke auteursrechtelijke vergoeding van de muzikant, want dat blijft de hoeksteen van een gezond verdienmodel in de muziek.

GALM ziet nòg grote uitdagingen voor de muzikanten. De dalende inkomsten uit verkoop, samen met een stijging van online streaming die de muzikant weinig tot niets opbrengt. Non-disclosure agreements tussen grote labels en streamingproviders die eerder regel zijn dan uitzondering. Voeg daar nog eens een slabakkend kunstenaarsstatuut en de dalende overheidsmiddelen voor kunst & cultuur aan toe… en het totaalplaatje oogt uitdagend, om het zacht uit te drukken. Vandaar onze strijdlust. Het gaat over de toekomst en de levensvatbaarheid van het beroep ‘muzikant’, ook hier bij ons. Er komt ooit een maatschappelijk debat aan rond de positie van de artiest in de samenleving. Dan zal GALM er staan, met sterke argumenten. Gelukkig is er hoop. Af en toe gebruikt een muzikant zijn populariteit om het brede publiek en vooral de business wakker te schudden. Wij muzikanten zijn niet onmachtig maar we beseffen het niet altijd.

Muzikanten willen mooie dingen maken en er eerlijk voor vergoed worden. We zijn artiesten, geen lobbyisten. Daarom is GALM ook zo nodig” , zegt Tom Kestens.

WAT ZIJN DE AMBITIES VAN GALM IN 2016?

. Meer leden, meer overtuigingskracht

GALM adviseert de bevoegde gewestelijke en federale Minsters, zetelt in raden van bestuur van beheersvennootschappen Sabam en Playright, heeft een stem in het muziekoverleg, oKo en Kunstenpunt. Om daar te wegen hebben we niet alleen overtuigende argumenten, maar ook en vooral meer leden nodig. Hoe meer leden, hoe sterker ons mandaat. “2016 wordt daarom het jaar van de ledenwerving. We gaan inspirerende info – en debatavonden met unieke mini-concerten organiseren. Daar hopen we muzikanten grondig te informeren en ondertussen te overtuigen van het nut van een GALM – lidmaatschap.

Noteer alvast deze datum !

Maandag 21 MAART, 2016

GALM debatavond (incl mini-concerten met schoon muzikaal volk!)

Update volgt zeer binnenkort

. Professionalisering en verjonging van de werking

GALM is sinds de zomer versterkt door Coördinator Ingrid De Schepper, die de werking professioneel coördineert. Ingrid heeft ervaring in de sector en is vooral ontzettend gemotiveerd. Daarnaast hebben we bij GALM ondertussen heel veel ervaring rond de tafel zitten. Maar die ervaring moet nu ook doorgegeven worden aan de nieuwe generatie. Die jonge gasten hebben we nodig. Om de pols van de tijd te blijven voelen. Daarom staat 2016 ook in het teken van de verjonging van de GALM werking.

Hoe zien die jonge wolven de toekomst van de muziekindustrie? Dat willen we graag weten. We doen een appél aan de nieuwe generatie om zich actief aan te sluiten bij onze organisatie. Zodat GALM de stem van de scheppende muzikant kan blijven vertolken, overal waar dat nodig en nuttig is”.

. Thema hoger op politieke en publieke agenda

Het auteursrecht is een abstract thema voor velen. Moeilijk vast te pakken. Maar het is één van de belangrijke debatten van deze tijd. Om het thema hoger op de politieke en publieke agenda te krijgen, zal GALM een breder draagvlak in de samenleving moeten creëren. We gaan ons daarom meer mengen in het publieke debat. Ook daar worden battles verloren of gewonnen.

“Verwacht van ons heldere opiniestukken, blogs en sociale media-acties als het urgent is. Over ‘fair internet for performers’, over non-disclosure agreements met streaming providers, over transparante beheersvennootschappen, over verfondsing of de nood aan een verbeterd kunstenaarsstatuut.”

IMG_5568

(foto: uw dienaars van de Raad van Bestuur, na een bevlogen vergadering. Van links boven nr rechtsonder: Evert Verhees, Luc Waegeman, Tom Kestens, Luc Gulinck, Hans Helewaut, Paul Poelmans, Eva de Roovere, Piet Maris, Ingrid De Schepper, Hilke Ros, John Terra, Klaas Delrue, Daniel Gybels )

Waarom word je als muzikant lid bij GALM?

  • Omdat wij als auteurs en muzikanten samen altijd sterker staan. GALM geeft jou een centrale stem in het debat over je eigen muzikale toekomst.
  • Omdat je als muzikant en/of & auteur bevlogen experten nodig hebt die blijven pleiten voor jouw recht op eerlijke vergoeding voor je prestaties en creaties.
  • Omdat jouw auteurs – en naburige rechten de belangrijkste hoeksteen blijven voor je verdienmodel, vandaag en morgen.
  • Omdat je op de hoogte wil blijven van alle actuele politieke besluitvorming en publieke debatten over de muziekindustrie in Vlaanderen, België en Europa.
  • Omdat je regelmatig van gedachten wil wisselen en ervaringen wil delen met andere auteurs – en uitvoerende kunstenaars in de muziek.

Lid worden voor 25€ ?

Je ontvangt onze nieuwsbrieven, wordt op de hoogte gehouden van standpunten in diverse organen én je krijgt gratis toegang op al onze events. Mail ons nog vandaag: info@galm.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven