Europese copyright proposal stap in de goeie richting

Groot nieuws van het Europese front. En het is niet slecht.
De laatste weken is daar de laatste hand gelegd aan een copyright proposal, door de Europese Commissie. Die werd vanmiddag gelanceerd en ziet er, bij eerste lezing, verrassend gunstiger uit voor auteurs en componisten (en bij uitbreiding andere creatieve rechthebbenden) in Europa dan verwacht.

Het is nog maar een plan, we willen het dus nog in uitvoering zien treden, maar ons jarenlange pleidooi vanuit België voor een eerlijke vergoeding voor auteurs, lijkt alvast niet in dovemans oren te zijn gevallen. Het is een eerste stap richting een ‘level playing field’, waarin auteurs in de strijd met providers en grote tech bedrijven niet altijd aan het kortste eind zullen trekken.

Natuurlijk zullen zelfverklaarde verdedigers van de ‘freedom of speech’ en de ‘digitale vooruitgang’, die daarbij ook nog eens claimen de belangen van de creatieven te vertegenwoordigen, weer van leer te trekken. Tech bedrijven en piratenpartijen mogen in deze dan wel een gezamenlijk streven hebben, voor ons is de conclusie helder: de commissie geeft een juist signaal. In de komende jaren zal het auteursrecht in Europa online iets beter beschermd worden.

Willen we creatieve geesten in Europa een voortbestaan gunnen? Of niet? Over die fundamentele vraag gaat het copyright debat. Auteursrechten zijn namelijk de laatste échte hoeksteen voor een gezond verdienmodel auteurs, componisten en bij uitbreiding alle makers van creatieve content. De laatste jaren gingen almaar meer stemmen op om dat auteursrecht uit te hollen of zelfs af te schaffen.

Daarom is het belangrijk dat deze ‘copyright proposal’ de intentie uitspreekt om een wettelijk kader te creëren in de EU om auteurs eerlijk te vergoeden voor hun creatieve werk. Platformen maken vandaag immers giga winsten door creatieve content aan te bieden. Een marginaal percentage daarvan komt terecht bij de creator. Deze zgn ‘value gap’ bedreigt auteurs, componisten en andere creatieve makers in hun bestaan. Dit voorstel is een goeie aanzet om die praktijken een halt toe te roepen. Concreet: er komt bijvoorbeeld een bescheiden EU auteurscontractenrecht. Exploitanten moeten binnenkort regelmatig inzicht geven in hun exploitatieresultaten. Men noemt het transparantieplicht. Deze transparantieplicht geldt niet voor bijdragen van ondergeschikte betekenis aan het gehele werk. In geval van een disproportioneel lage vergoeding heeft de maker of uitvoerende kunstenaar recht op een aanvullende vergoeding van de contractuele wederpartij.

Dit is dus goed nieuws. Europa stuurt daarmee eindelijk een eerste signaal aan de YouTubes dezer wereld dat ook zij het spel eerlijk moeten spelen en europese auteurs van content eerlijk en transparant horen te vergoeden. Een artikel in POLITICO zegt vandaag: “Commission sides with artists over tech giants in radical reforms.”

avgperstream2015Dat vinden wij misschien wat overdreven, maar we merken wel dat de Commissie er voor gekozen heeft om gewetensvol aan de slag te gaan in deze materie, en niet wil gaan zwichten voor de druk van de zelfverklaarde verdedigers van de ‘vrijheid van meningsuiting’ zoals de Piratenpartij of de grote tech bedrijven en hosting providers. Dat juichen we toe.

Uiteindelijk willen we samen met iedereen in Europa die van goede wil streven naar een ‘level playing field’. Ons streven moet en zal zijn: een leefbare en liefst zelfs vruchtbare voedingsbodem geven aan creatieve en innovatieve makers van content, in alle deelstaten van het moderne Europa.

Tot slot: is deze copyright package reden tot feesten? Natuurlijk niet. Wij zouden nog een pak geruster zijn wanneer de grote providers in deze package lezen dat Europa in de toekomst écht meer zal doen dan nauwlettend toekijken op hun contractuele fair p(l)ay ten aanzien van auteurs en hun vertegenwoordigers. Dat een en ander met ander woorden wat meer afdwingbaar wordt. Volgens de package zullen hosting providers samen met rechthebbenden gepaste stappen moeten nemen om functioneren te garanderen van overeenkomsten met rechthebbenden. Maar of ze dergelijke overeenkomsten zelf moeten gaan sluiten, en zo ja op welke (rechts)grond, is bijvoorbeeld nog onduidelijk. Het lijkt er namelijk niet op dat de commissie het openbaarmakingsbegrip of de e-commerce richtlijn wil aanpassen.

Maar deze package is in elk geval een stap in de goede richting en verdient dus applaus, zij het nog niet uitbundig. Wij steunen daarom vandaag ook de verklaring zoals uitgestuurd door GESAC. Maar blijven, zoals altijd, waakzaam.

Tom Kestens
Voorzitter

P.S. Hier ons standpunt zoals het verscheen in De Morgen. Sharen mag, nog beter: is nodig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven