Geen zelfstandige agentschappen meer voor SABAM

De Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers (SABAM) heeft zopas het netwerk van zelfstandige agentschappen opgedoekt. Deze waren sinds 1962 verantwoordelijk voor de inning van auteursrechten m.b.t de occasionele evenementen in heel het land. Sinds 1 januari 2011 worden de auteursrechten geïnd door commercieel afgevaardigden die op het terrein aanwezig zijn maar rechtstreeks afhankelijk zijn van de hoofdzetel. “Deze aanpak heeft tot doel o.a. het imago van SABAM bij de gebruikers van ons repertoire te verbeteren”, zei vandaag/woensdag 19 januari 2011 in Brussel de Algemeen Directeur van SABAM, de heer Christophe DEPRETER.

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voor de vennoten ter gelegenheid van de feestelijke opening van de nieuwe vergaderzalen op de hoofdzetel, heeft de Algemeen Directeur ook de nadruk gelegd op de belangrijke veranderingen binnen het bedrijf. Hij onderstreepte de wil van SABAM om zich verder tot een dienstenmaatschappij om te vormen die in staat is haar diensten in België en in het buitenland, in de sector van het auteursrecht en de naburige rechten, te verkopen. “SABAM”, zei hij, “moet meer redeneren in termen van rendabiliteit dan van omzetcijfer, met daarbij een vermindering van de kosten en een snellere verdeling. Onze leidende gedachte moet de maximalisering van de tevredenheid van onze leden zijn”.

De Algemeen Directeur heeft ook de aandacht gevestigd op het belang van een Belgisch en Europees wetgevingskader dat ernaar moet streven met de telecomoperatoren een vergoeding te onderhandelen voor het gebruik en de massieve uitwisseling op hun netwerken van het SABAM-repertoire. “De telecomoperatoren kunnen in alle opzichten met kabeloperatoren gelijkgesteld worden. Dit is de oplossing die onderhandeld zal moeten worden. Als de Vlaamse, Brusselse en Waalse culturen niet hetzelfde lot willen kennen als dat van een Indiaanse stam die in een reservaat opgesloten is, zullen onze politici hun verantwoordelijkheid krachtig moeten opnemen. Dit zou wel eens door de leden van SABAM veroorzaakt kunnen worden”, hamerde Christophe DEPRETER.

Ten slotte kondigde de Algemeen Directeur ook aan dat SABAM haar rol van culturele speler in elke van onze regio’s zal opdrijven. “SABAM zal eerstdaags over een duidelijke en objectieve strategie beschikken die onze maatschappij zal toelaten om meer uitstraling te hebben, en aanweziger en efficiënter in haar steunacties te zijn. Deze strategie moet er ook voor zorgen dat onze leden meer door onze maatschappij gesteund zullen worden.”

 

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven