P2P-filtering staat centraal in het debat

De Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers (SABAM) heeft donderdag 14 april 2011 kennis genomen van het persbericht mbt tot de – voor de auteurs ongunstige – conclusie van de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) in Luxemburg. Dit in het kader van de rechtszaak van SABAM tegen internetprovider TISCALI, thans SCARLET Extended en overgenomen door BELGACOM.

In dit stadium van de procedure wijst SABAM er echter op dat het Hof van Justitie van de Europese Unie volledig vrij is om de opinie van de advocaat-generaal al dan niet te volgen. In afwachting van de beslissing van het Hof vindt SABAM het voorbarig om verdere commentaar te leveren.

Sinds 2004 probeert SABAM alle Belgische internetproviders maatregelen te doen nemen om de illegale uitwisseling van beschermde werken via P2P-software te verhinderen. Zoals bekend velde de rechter in eerste aanleg in 2007 een erg positieve beslissing voor de auteurs, TISCALI tekende daartegen echter beroep aan. In januari 2010 wenste het Hof van Beroep van Brussel, alvorens te oordelen, twee prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie in Luxemburg.

Hamvraag is of een nationale rechter, volgens het Gemeenschapsrecht, al dan niet een preventief filtersysteem mag opleggen aan een internetprovider. De antwoorden van het Hof van Justitie van de Europese Unie zullen uiteraard in alle lidstaten zorgvuldig worden geanalyseerd aangezien zij ongetwijfeld een invloed zullen hebben op andere lopende gedingen.

Na zeven lange jaren van inspanningen en verscheidene vonnissen wijst SABAM erop dat de internetproviders zich nog altijd gratis van het repertoire van de auteurs bedienen om aan de internetabonnementen die zij vaak met het nodige tromgeroffel op de markt brengen, een meerwaarde te geven, zonder enige vergoeding voor de auteurs van de werken in kwestie. « Zulk een gedrag belet de auteurs om behoorlijk van de vrucht van hun arbeid te leven. Dat ondergraaft het voortbestaan van het Belgische culturele erfgoed », aldus de Algemeen Directeur van SABAM, Christophe DEPRETER.

Duizenden scheppende kunstenaars over de grens van de artistieke disciplines heen (schilderkunst, muziek, theater, audiovisuele media, literatuur, fotografie, enz.) schenken SABAM hun vertrouwen voor de inning, het beheer en de uitkering van hun auteursrechten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven